EN Version

    

This Personal Data Protection Notice ("Notice") is issued by Tropicana Golf & Country Resort Berhad (Company No.: 203361-T) ("TGCR") a company incorporated in Malaysia under the Companies Act 1965 with its registered address at Lot LG-A1, Lower Ground Floor, Tropicana City Mall, No. 3 Jalan SS 20/27, 47400 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan to all our valued members and prospective members.

 

TGCR respects your privacy with regards to your personal data and information ("Personal Data") which you have provided to us and we are committed to protecting your privacy and this Notice sets out how we collect, use and protect your Personal Data which you have provided to us in strict compliance with the Personal Data Protection Act 2010 ("PDPA").

 

You hereby consent to the processing of your Personal Data by TGCR and all persons necessary for us to enable us to enter into commercial transactions with you or to deliver the necessary communications, services, and/or products in connection with TGCR, by utilising TGCR's facilities, by using our website at http://www.tropicanagolf.com ("the Website") or by communicating with TGCR (collectively, the "Services").

1.  Personal Data

1.1     The Personal Data that you provide or have provided to TGCR may include but not limited to information such as your name, address, telephone number, national registration identity card number, passport number, email address, nationality, race, religion, occupation or profession, business or employer's information, work history, compensation currently and historically, particulars of your spouse or family members and bank account and credit card information.

1.2     In respect of personal data of third parties such as your spouse or family members, you warrant that you have obtained their consent allowing us to process their personal data and you will extend a copy of this Notice to them.

1.3     In addition to the Personal Data that you have provided to TGCR directly (whether when engaging us to provide our services or during any communication with TGCR), your Personal Data may also be collected from variety of sources, including but not limited to, directly or indirectly from your legal representatives, agents and/or employer when you, your legal representatives, agents and/or employers send us completed enquiry, application and/or registration forms via various means, including online and physical hardcopies at public venues or in any of our premises. Also, when accessing the Website, cookies will be collected by us as well. However, should you wish for your Personal Data to not be collected via cookies you may deactivate cookies via your internet browser's settings page.

 

2.  Purposes for the Collection of Personal Data

2.1     By engaging TGCR, you hereby agree and consent to TGCR using and processing your Personal Data provided to TGCR, in the manner and for the purposes described below:-

    

2.1.1   for the provision of the Services;

2.1.2   the delivery of notices, services or products and the marketing of such services or products whether present or future, to you;

2.1.3   in order for you to enter into the necessary agreement and/or contract to purchase memberships from us;

2.1.4   for TGCR to communicate with you;

2.1.5   for the operation, administration, management and record-keeping;

2.1.6   those purposes specifically provided for in any particular service or product offered by us or our partners;

2.1.7   marketing and client profiling activities;

2.1.8   credit assessments, financial and background investigation as and when deemed necessary for the provision of the Services;

2.1.9   to process your payment transactions;

2.1.10  

for security and fraud prevention purposes;

2.1.11  for the purposes of exercising or performing any right or obligation which is conferred or imposed by law on us;

2.1.12  to provide information to regulatory and governmental authorities in order to comply with statutory and government requirements; and

2.1.13  enable us to send you information by e-mail, regular postal mail, telecommunications means (telephone calls, SMS messages or social chat applications) or internet social media about products and services offered by selected third parties that we think may interest you but doing so we maintain control over your Personal Data and we will not disclose your Personal Data to any third parties without your prior written consent.

2.2     TGCR may also use and process your Personal Data for other purposes such as:-

    

2.2.1   to send you materials such as season greeting cards, newsletters, articles, write-ups and other updates, distribute information of events, conferences, talks and seminars which may be of interest to you; and

2.2.2   potential referees to editors/researchers, publications, reports and journals, and potential clients who request for referees of past work in our credential statements, tenders and submissions

    

if any, by way of mail and/or electronic mail.

 

In the event you do not agree or consent to TGCR processing your Personal Data for the purposes set out in this paragraph 2.2, please notify TGCR by contacting TGCR via the contact details set out in paragraph 5 below.

3.  Failure to Provide Personal Data

3.1     The provision of your Personal Data is voluntary. However, if you do not wish to provide your Personal Data or insufficient Personal Data is supplied, TGCR will not be able to provide you with the Services you require or to communicate with you effectively. Further, you agree that we shall not be held liable for any of the consequences arising the non-provision of your Personal Data.

 

4.  Disclosure of Personal Data

4.1     Personal Data provided to us will generally be kept confidential but you hereby consent to us disclosing your Personal Data to other companies, service providers or individuals to perform functions on our behalf, and consequently may provide access or disclose to your Personal Data to the third parties, including but not limited to, such as those listed below:-

    

4.1.1   data entry service providers;

4.1.2   storage facility providers;

4.1.3   banks and financial institutions;

4.1.4   professional advisors and external auditors;

4.1.5   insurance companies;

4.1.6   information technology (IT) service providers;

4.1.7   government agencies, statutory authorities, regulatory bodies;

4.1.8   any person to whom we are compelled or required to do so under the law; and

4.1.9   such other party as TGCR deems necessary for the purposes mentioned in paragraph 3 above.

4.2     TGCR may utilize information technology facilities and servers located outside if Malaysia and your Personal Data may be transferred to, stored, used and processed in a jurisdiction other than Malaysia. You hereby understand and consent to the transfer of your Personal Data out of Malaysia.

 

5.  Right of Access and Correction

5.1     You may at any time hereafter request for access to, or request for rectification or correction of your Personal Data, or limit the processing of your Personal Data by TGCR, as the case may be, however, subject to the exceptions and restrictions as may be contained under the laws of Malaysia. If you wish to do so, please contact:-

    STEVEN TAN

Deputy General Manager

Tropicana Golf & Country Resort Berhad

Jalan Kelab Tropicana, Tropicana Golf & Country Resort, 47410 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan

Email: gm@tropicanagolf.com

Tel (MY): +603-7804 8888     Fax No.: +603-7804 3688

 

You may also contact the above for any inquiries or complaints in respect of your Personal Data.

5.2     Please note that with respect to your right of access and/or correction of your Personal Data, TGCR has the right to refuse your requests to access and/or make any correction to your Personal Data for the reasons permitted under the laws of Malaysia, such as where the expense of providing access to you is disproportionate to the risks of your privacy.

5.3     In the event of any change in your personal data, you are obliged to promptly contact and notify TGCR.

 

6.  General

6.1     We reserve the right to amend or modify this Notice from time to time, as the case may be.

6.2     This Notice is issued in English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between this English version and the Bahasa Malaysia version, this English version shall prevail.

     

    BM Version

    

Notis Perlindungan Data Peribadi ("Notis") ini dikeluarkan oleh Tropicana Golf & Country Resort Berhad (Company No.: 203361-T) ("TGCR") diperbadankan dibawah Akta Syarikat 1965 dan mempunyai alamat di Lot LG-A1, Lower Ground Floor, Tropicana City Mall, No. 3 Jalan SS 20/27, 47400 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan untuk para pelanggan dan bakal pelanggan.

 

TGCR menghormati privasi anda khusus kepada data peribadi dan informasi anda ("Data Peribadi") yang diberikan kepada kami dan kami amat komited dalam melindungi privasi anda dan Notis ini mendedahkan bagaimana kami mengumpul, mengguna dan melindungi Data Peribadi anda yang telah anda berikan kepada kami selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA").

 

Dengan menggunakan perkhidmatan TGCR atau dengan melayari laman web TGCR http://www.tropicanagolf.com ("Laman Web"), anda dengan ini bersetuju bagi pemprosesan Data Peribadi anda oleh TGCR untuk membolehkan kami untuk memasuki urus niaga perdagangan dengan anda atau untuk menyampaikan komunikasi yang diperlukan, perkhidmatan dan/atau produk yang berkaitan dengan TGCR ataupun perkhidmatan-perkhidmatan yang anda perlukan daripada TGCR ("Perkhidmatan-Perkhidmatan").

1.  Data Peribadi

1.1     Data Peribadi yang diberikan ataupun yang telah diberikan kepada TGCR termasuk, tanpa had, nama, alamat, alamat emel, nombor kad pengenalan atau nombor pasport, kewarganegaraan, kekauman, agama, pekerjaan atau profesion, perniagaan atau majikan, sejarah pekerjaan, pampasan kini dan sejarah, maklumat mengenai pasangan atau ahli keluarga dan  juga maklumat akaun bank dan kad kredit.

1.2     Berkenaan dengan data peribadi bagi pihak ketiga seperti pasangan anda dan ahli-ahli keluarga anda, anda dengan ini menjamin bahawa anda telah mendapatkan persetujuan mereka untuk membenarkan kami memproses data peribadi mereka dan anda akan melanjutkan satu salinan Notis ini kepada mereka.

1.3     Selain daripada Data Peribadi yang diberikan kepada TGCR secara langsung (sama ada ketika menggunakan perkhidmatan kami ataupun semasa dalam berkomunikasi dengan TGCR), TGCR juga mungkin mengumpul Data Peribadi anda daripada pelbagai sumber lain, termasuk tanpa had, secara langsung atau tidak langsung daripada wakil undang-undang, agen, dan/atau majikan apabila anda, wakil undang-undang, agen dan/atau majikan menghantar borang-borang pertanyaan, permohonan dan/atau pendaftaraan melalui pelbagai cara, termasuk dalam talian dan fizikal salinan keras di tempat-tempat awam atau dalam mana-mana premis kami, atau semasa melayari Laman Web kami, "cookies" juga akan turut diperolehi. Jika anda tidak inginkan Data Peribadi anda dikumpul melalui "cookies" di Laman Web, sila konfigurasikan pelayar internet anda untuk memadamkan atau menyah aktifkan "cookies".

 

2.  Tujuan Memproses Data Peribadi

2.1     Dengan menggunakan perkhidmatan TGCR, anda dengan ini bersetuju dan membenarkan TGCR menggunakan dan memproses Data Peribadi anda yang diberikan kepada TGCR, dalam cara dan untuk tujuan yang dinyatakan di bawah:


    

2.1.1   untuk tujuan bagi Perkhidmatan-Perkhidmatan tersebut;

2.1.2   penghantaran notis-notis,perkhidmatan atau produk-produk dan pemasaran perkhidmatan atau produk tersebut sama ada pada masa kini atau di masa hadapan, kepada anda;

2.1.3   agar anda dapat memasuki perjanjian dan/atau kontrak yang perlu untuk membeli keahlian daripada TGCR;

2.1.4   untuk membenarkan TGCR berkomunikasi dengan anda;

2.1.5   untuk tujuan operasi,pengurusan dan pentadbiran dalaman TGCR termasuk tujuan penyemakan asal-usul dan konflik;

2.1.6   untuk tujuan yang diperuntukkan dengan nyata dalam sebarang perkhidmatan atauu produck khusus yang ditawarkan oleh TGCR;

2.1.7   pemasaran dan aktiviti-aktiviti pemprofilan pelanggan berhubung projek-projek, produk-produk dan servis-servis terkini TGCR;

2.1.8   penilaian kredit, pemeriksaan kewangan dan latar belakang jika dan apabila difikirkan perlu;

2.1.9   untuk memproses urusan bayaran anda;

2.1.10  untuk tujuan keselamatan dan pencegahan penipuan;

2.1.11  untuk TGCR mematuhi obligasinya di bawah undang-undang atau mana-mana peraturan-peraturan yang dikenakan oleh pihak berkuasa atau kerajaan; dan

2.1.12  untuk memberi maklumat yang diperlukan kepada mana-mana pihak berkuasa atau kerajaan seperti yang dikehendaki oleh undang-undang, peraturan atau keperluan kerajaan; dan

2.1.13  membolehkan kami menghantar maklumat kepada anda melalui e-mel, kaedah telekomunikasi (panggilan telefon atau pesanan teks) atau media sosial tentang produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh pihak ketiga tertentu yang kami anggap mungkin menarik minat anda tetapi semasa berbuat demikian kami akan terus mengawal Data Peribadi anda dan kami tidak akan mendedahkan Data Peribadi kepada pihak ketiga tanpa kebenaran terdahulu anda.

 

2.2     TGCR juga mungkin akan menggunakan dan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan lain seperti:

    

2.2.1       untuk menghantar kepada anda kad-kad ucapan, suratberita, artikel-artikel dan rencana-rencana lain, mengedar maklumat acara, persidangan, ceramah dan seminar yang mungkin menarik minat anda; dan

2.2.2   sebagai rujukan kepada editor/penyelidik, penerbitan, laporan dan jurnal, dan bakal pelanggan yang inginkan maklumat rujukan bagi kerja-kerja yang pernah kami kendalikan,

    

jika ada, melalui mel dan/atau emel.

 

Jika anda tidak bersetuju bagi TGCR memproses Data Peribadi anda untuk tujuan yang dinyatakan dalam perenggan 2.2 ini, sila maklumkan kepada TGCR dengan menghubungi TGCR melalui butiran hubungan yang dinyatakan dalam perenggan 5 di bawah.

3.  Kegagalan Memberikan Data Peribadi

3.1     Ia adalah secara sukarela bagi anda untuk membekalkan Data Peribadi anda kepada TGCR. Tetapi, jika anda tidak ingin berikan Data Peribadi anda atau Data Peribadi yang diberikan tidak mencukupi, TGCR mungkin tidak dapat memberikan perkhidmatan yang anda perlukan atau berkomunikasi dengan kamu. Selanjutnya, anda bersetuju bahawa TGCR tidak boleh dipertanggungjawabkan atas sebarang akibat yang timbul dari ketidak-bekalan Data Peribadi anda.

 

4.  Pendedahan Data Peribadi

4.1     Data Peribadi yang diberikan kepada TGCR atau dikumpul oleh TGCR akan disimpan sulit oleh TGCR. Akan tetapi, ia mungkin perlu bagi TGCR untuk menggunakan pihak ketiga, pembekal perkhidmatan atau individu-individu untuk melaksanakan perkhidmatan-perkhidmatan tertentu bagi pihak TGCR, termasuk tetapi tidak terhad kepada, seperti yang dinyatakan di bawah:-

    

4.1.1   pembekal perkhidmatan bagi kemasukan data (data entry);

4.1.2   syarikat yang membekal kemudahan penyimpanan (storage facility);

4.1.3   bank dan institusi kewangan;

4.1.4   penasihat luar dan penasihat profesional yang lain, seperti juruaudit;

4.1.5   syarikat insuran;

4.1.6   pembekal perkhidmatan bagi maklumat teknologi (information technology);

4.1.7   badan-badan berkanun, badan-badan pengawalaturan dan/atau pihakberkuasa kerajaan

4.1.8   sebarang pihak yang perlu untuk diberi pendedahan di bawah undang-undang; dan

4.1.9   mana-mana pihak lain sebagaimana TGCR fikirkan perlu bagi tujuan yang dinyatakan di dalam perenggan 3 di atas.

4.2     TGCR boleh menggunakan kemudahan teknologi maklumat dan pelayan yang berada di luar Malaysia dan Data Peribadi anda boleh dipindahkan, disimpan, diguna dan diproses di dalam bidang kuasa yang lain daripada Malaysia. Anda dengan ini memahami dan memberi kebenaran untuk pemindahan Data Peribadi anda keluar dari Malaysia.

 

5.  Permintaan Untuk Akses Dan Pertanyaan

5.1     Anda boleh pada bila-bila masa selepas ini sama ada memohon untuk mendapat akses kepada, atau memohon untuk pembetulan dibuat ke atas Data Peribadi anda (tertakluk kepada sebarang bayaran, jika berkenaan), atau menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda oleh TGCR, yang mana berkenaan, tetapi tertakluk kepada pengecualian dan sekatan sebagaimana yang terkandung di bawah undang-undang Malaysia. Jika anda ingin berbuat demikian, sila hubungi:

    STEVEN TAN

Timbalan Pengurus Besar

Tropicana Golf & Country Resort Berhad

Jalan Kelab Tropicana, Tropicana Golf & Country Resort, 47410 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan

Email: gm@tropicanagolf.com

Tel(MY):+603-78048888     FaxNo.:+603-78043688

 

Anda juga boleh menghubungi TGCR melalui butir-butir hubungan di atas jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan Data Peribadi anda yang diberikan kepada TGCR.

5.2     Sila ambil perhatian bahawa TGCR mempunyai hak untuk menolak permintaan anda untuk mendapat akses dan/atau membuat sebarang pembetulan terhadap Data Peribadi anda,setakat mana yang dibenarkan di bawah undang-undang Malaysia.

5.3     Sekiranya terdapat apa-apa perubahan di dalam Data Peribadi anda, anda dikehendaki untuk menghubungi dan memaklumkan TGCR dengan secepat mungkin.

 

6.  Perkara Am

6.1     TGCR berhak untuk meminda atau mengubahsuai Notis ini dari semasa ke semasa.

6.2     Notis Perlindungan Data Peribadi ini diisu dalam dua bahasa, Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat apa-apa yang tidak konsisten atau terdapat percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

back to top